Het ontstaan van de woonwijk Broekpolder

Al 15 jaar woon ik aan de Conny Stuartlaan in Beverwijk. Dit is een straat in de wijk Broekpolder en deze straat is vernoemd naar Conny Stuart.

Zij is geboren op 25 juli 1939. Later werd zij zangeres en in de Tweede Wereldoorlog ontmoette zij Wim Sonneveld die cabaretier was. Zij leerde van hem acteren en ging daardoor ook in musicals spelen.

De Broekpolder bestaat uit allerlei delen (Lanen) en ik woon in de Lanen 7. Alle straatnamen in Lanen 7 hebben namen van cabaretiers. Conny Stuart was de enige die nog leefde toen onze straat haar naam kreeg.

 

Hoe zag de Broekpolder er vroeger uit

Tot 2500 jaar voor de jaartelling bestond het gebied rond Heemskerk en Beverwijk uit allemaal water. Daarna ontstonden er strandwallen en duinen. Strandwallen zijn zandbanken en deze lagen van Beverwijk tot en met Castricum en Bakkum. Dit heette het Oer-IJ. Achter de strandwallen ontstond een waddengebied waar oude zeeklei kon bezinken. Omdat het land achter de strandwallen weinig last van wind had, ontstonden er kwelders. Dit zijn zoute gebieden die bij laagwater droog liggen en bij hoogwater kunnen overstromen. Tijdens een storm wordt er water met grind, klei en zand meegenomen. Het water stroomde over de kwelders en zo ontstonden er stukken gebied.

 

In de Broekpolder was ook een hoge kwelderwal en in de IJzertijd woonden daar mensen. Er zijn namelijk bewoningssporen aangetroffen door archeologen. De mensen woonden hier, omdat ze hoog zaten en dus geen last van overstromingen hadden.

 

Monumenten in de Broekpolder

Op het hoogst gelegen deel van de wal staat tegenwoordig een archeologisch monument

 

Dit archeologisch monument is een offerplaats. De vroegere bewoners offerden namelijk dieren en andere dingen voor de goden. Op deze plaats zijn 1300 voorwerpen gevonden zoals stenen, ijzeren spijkers, stukken bot en ook 204 witte steentjes. Deze steentjes gooiden de bewoners in het water als offergave. Onder de grond zijn waarschijnlijk ook resten te vinden van 5 boerderijen uit de ijzertijd, maar die zijn nog niet opgegraven. Dat is niet gebeurd, omdat de Rijksdienst voor Oudheidkundige Bodemonderzoek heeft afgesproken dat dit bewaard moet blijven voor onderzoekers uit de volgende eeuw. Er mogen nu ook geen huizen op die plek gebouwd worden en dus is er een park aangelegd met een skatebaan. Dit was de plek waar water stroomde en waar nu skatende jongeren net als het water moeten bewegen. In het beton zitten speelgoed autootjes, Playmobil mannetjes en andere spullen verwerkt. Dit hebben ze gedaan om andere archeologen in de toekomst te laten verbazen.

 

De Broekpolder is een wijk met allemaal nieuwbouw huizen, maar er zijn ook veel dingen nagemaakt om de vroegere bewoners niet te vergeten.

 

Wat voor huizen staan er in de Broekpolder

In elke straat in de Broekpolder staan weer andere huizen. Ik woon zelf in een huis dat de Alikruik heet. De Alikruik is een soort schelp.

 

 

Ons huis heeft oranje en paarse stenen. Ik woon aan de buitenrand dus er komen veel mensen langs en dat vind ik erg leuk. Het is een mooie straat met veel bomen en onze overburen zitten ver weg.

 

Voor onze woning ligt een sloot waar ik vroeger op geschaatst heb en ook verder in de Broekpolder zijn allemaal sloten waar ik vroeger met een bootje heb gevaren.

Het leuke aan de Broekpolder is dat in elke straat een speelplek is en ook ligt er een park dichtbij onze woning waar we met de hond wandelen. Het park is wel gebouwd op een vuilnisbelt en nu wordt er gezegd dat er misschien gif uit de vuilnisbelt naar onze woningen kan komen. Ik zou zelf nooit een woonwijk dicht bij een vuilnisbelt bouwen.

 

Ik vind het erg leuk wonen in de Broekpolder en ik zou niks aan mijn straat willen veranderen. Mijn ouders zijn ook erg blij met hun huis in de Broekpolder.

 

Doordat ik aan het zoeken ben geweest naar informatie over mijn buurt, ben ik nu heel veel interessante dingen tegengekomen. Leuk dat ik in een nieuwbouwwijk woon die eigenlijk al heel oud is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb